În ultimii 50 de ani, atât în perioada comunistă, cât și în anii următori, regizorii maghiari au contribuit la dezvoltarea animației internaționale, prin abordări inovatoare surprinzătoare în ceea ce privește forma și conținutul animațiilor. Operele lor sunt caracterizate de inventivitate vizuală și o viziune critică asupra vieții, așa cum se poate observa în lucrări emblematice precum Concertissimo (1968) și ale sale picturi vibrante, Sisyphus (1974), ale cărui tușe îndrăznețe i-au adus nominalizarea la Premiile Oscar, ori The Fly (1980), câștigător al Premiului Oscar prin cadrele sale revoluționare, capturate din punct de vedere subiectiv.
Alături de aceste opere mai cunoscute, multe alte scurtmetraje de autor, unele dintre ele regizate de femei, demonstrează devotamentul cineaștilor maghiari de a explora posibilele manifestări ale animației ca artă vizuală și socială. Prin alegorii și formulări filosofice, aceste filme au ilustrat atmosfera sufocantă a socialismului de dinainte de 1989, estompând granițele dintre artele vizuale, arta populară, studiile sociale, autobiografie și arta cinematografică. În plus, nevoia de a dezvălui problemele sociale a dus la utilizarea unor metode împrumutate din documentaristică, în filme precum Nights on the Boulevard; Private Nightmare; Our National Holidays.
Anna Ida Orosz, cercetător și arhivist specializat în animație, Institutul Național de Film din Ungaria - Arhiva de filme.
Un program prezentat de Institutul Național de Film din Ungaria.